Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Deze week politiek besluit over uitbreiding Lelystad


Luchtvaartnieuws.nl 23 Jun.14

DEN HAAG - De Tweede Kamer buigt zich deze week over de omstreden uitbreidingsplannen voor Lelystad Airport. De ministerraad ging eerder deze maand al akkoord met het ontwerp-luchthavenbesluit op basis van het Ondernemingsplan van eigenaar Schiphol Group, ondanks felle tegenstand van zowel binnen als buiten de luchtvaartsector.

De Tweede Kamer bespreekt op 26 juni de aanvraag voor het luchthavenbesluit. Naar verwachting zal dan meer duidelijkheid komen over de toekomst van vliegveld Lelystad, dat als overloop moet gaan dienen voor Schiphol. Op termijn zou de luchthaven 45.000 vliegbewegingen per jaar moeten verwerken. Uit het Ondernemingsplan van Schiphol blijkt dat het vliegveld zeker tot 2028 verlieslatend blijft.

Dat Lelystad Airport wordt uitgebreid is in 2008 vastgesteld in het zogeheten Aldersakkoord. Maar luchtvaartmaatschappijen zien het niet zitten om vluchten te verplaatsen naar de luchthaven in Flevoland. Vanwege minder sterke groei van het luchtverkeer op Schiphol zou de opening van het uitgebouwde 'LEY' in 2018 bovendien te vroeg komen. Op Schiphol is bovendien nog voldoende groeiruimte, stellen critici. Ook het gebruik van stillere vliegtuigen zorgt ervoor dat de maximale geluidsruimte op Schiphol nog lang niet bereikt wordt.

Tweede Kamerleden toonden zich bij het vorige overleg over Lelystad nog verdeeld. Daarnaast hebben veel organisaties zich in de tussentijd kritisch uitgelaten over het plan. Schiphol Group en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu blijven echter onveranderd positief over de plannen.

Het Financieele Dagblad meldt maandag dat veel oppositiepartijen in de Tweede Kamer zullen deze week aankoersen op uitstel van de aanleg van luchthaven Lelystad. PVV en CDA willen uitstel van de plannen, GroenLinks wil helemaal geen uitbouw van het huidige vliegveld. D66 vreest een kannibalisering van Schiphol door een uitgebouwd Lelystad Airport.

Woensdag worden alle betrokkenen van 'Lelystad' gehoord door de commissie Luchtvaart van de Tweede Kamer. Donderdag is er een algemeen overleg, waarin de politiek nog veranderingen in het uitbreidingsplan kan aanbrengen. Daarna rest nog toetsing van het besluit door de Raad van State.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl