Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

VNV: Schiphol ontloopt verantwoordelijkheid


Luchtvaartnieuws.nl by Arnold Burlage 26 Jun.14

BADHOEVEDORP - De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt dat de Schiphol-top de verantwoordelijkheid voor de nationale luchthaven als motor van economie en werkgelegenheid "doelbewust ontloopt". VNV-president Steven Verhagen zegt dat donderdagochtend in een speciaal bulletin voor leden van de pilotenvakbond.

"De VNV ziet een zeer groot risico voor de toekomstige werkgelegenheid op en rond Schiphol met het creŽren van een concurrerende luchthaven in de eigen achtertuin die lage tarieven kan hanteren als gevolg van kruissubsidies door Schiphol. Dit geld wordt hoofdzakelijk bijeengebracht door de maatschappijen die afhankelijk zijn van Schiphol", stelt Verhagen.

De voorman van de Nederlandse piloten vervolgt: "Schiphol is te belangrijk voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid om aan kortzichtig politiek gepolder ten onder te moeten gaan". Het bulletin is verspreid voor het begin van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de toekomst van Lelystad Airport.

Woensdag vond al een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over de plannen rondom de ontwikkeling van Lelystad Airport. Hierin kregen onder meer vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappijen, luchthaven Schiphol en wetenschappers de mogelijkheid om hun standpunt kenbaar te maken.

De realisatie van Lelystad Airport komt voort uit het in 2008 gesloten Aldersakkoord. De VNV vindt dat dit Aldersakkoord achterhaald is en herijkt moet worden. "Schiphol zal een concurrerend product moeten gaan leveren om niet steeds verder op achterstand gezet te worden en daarmee de aan haar loyale luchtvaartmaatschappijen in haar kielzog meesleurend. Er rust dus een zeer grote verantwoordelijkheid op Schiphol in deze. De VNV is van mening dat Schiphol deze verantwoordelijkheid momenteel doelbewust ontloopt met als excuus het Aldersakkoord", aldus de VNV-voorzitter.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl