Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Etihad nog dominanter in Europa door officiŽle deal met Alitalia


Luchtvaartnieuws.nl 8 Aug.14

ROME - Tijdens een persconferentie in Rome heeft James Hogan, topman van Etihad, vrijdagmiddag aangegeven dat zijn maatschappij een deal heeft gesloten met Alitalia. Etihad neemt een belang van 49 procent in de geplaagde maatschappij uit ItaliŽ en betaalt 560 miljoen euro voor het aandeel "uit eigen zak". De enige hobbel die moet worden genomen is de goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten.

Naast de investering van Etihad ontvangt Alitalia 300 miljoen euro van zijn Italiaanse aandeelhouders en dragen betrokken banken voor 600 miljoen euro bij via de afschrijving en herstructurering van schulden. De deal heeft volgens de bedrijven een totale waarde van 1,76 miljard euro. Beide bedrijven onderhandelden maandenlang over de voorwaarden voor nauwere samenwerking. Ondanks een reeks kapitaalinjecties door zijn aandeelhouders slaagde het bedrijf er de afgelopen jaren niet in een einde te maken aan de zich opstapelende verliezen. Etihad wil daarom dat de luchtvaartmaatschappij flink in de kosten gaat snijden, zodat er in 2017 eindelijk winst kan worden gemaakt.

Alitalia gaat, volgens Hogan, profiteren van het samenwerken doordat kosten naar beneden kunnen als gevolg van een verdere schaalvergroting. Daarnaast worden er behoorlijk wat 'oliedollars' geÔnvesteerd in het verbeteren van de productkwaliteit van Alitalia door Etihad.

Ook wordt er door Etihad geÔnvesteerd in de hubs Rome en Milaan Malpensa. Alitalia wordt verder opgenomen in het Etihad frequent flyer programma, waar ook maatschappijen als Jet Airways, uit India, en Air Berlin deel van uitmaken. Alitalia blijft deel uitmaken van de SkyTeam-alliantie, meldt Hogan.

Air France-KLM
Etihad krijgt ongeveer de helft van de Italiaanse branchegenoot in handen. De rest van de aandelen blijft eigendom van Italiaanse investeerders en van Air France-KLM, dat een belang heeft van ruim 7 procent.

Etihad heeft in de onderhandeling met de Italianen in enkele maanden meer bereikt dan Air France-KLM in jaren. De Frans-Nederlandse groep zag door de jaren heen vele pogingen om Alitalia helemaal in te lijven stuklopen op verzet van de vakbonden, de Italiaanse overheid, of allebei.

In 2009 nam Air France-KLM wel een belang van 25 procent in Alitalia. Dat is evenwel door een aandelenuitgifte vorig jaar, die het concern aan zich voorbij liet gaan, verwaterd tot iets meer dan 7 procent. Het bedrijf heeft het belang vorig jaar volledig afgeschreven, maar topman Alexandre de Juniac sloot onlangs niet uit dat het toch nog aandelen bijkoopt.

Air France-KLM liet eind juni al weten de investering van Etihad te verwelkomen, aangezien de toekomst van Alitalia daarmee kan worden veiliggesteld.

Belangen
Etihad heeft diverse belangen in andere luchtvaartmaatschappijen. Er is een aandelenbelang van 29 procent in Air Berlin, 10 procent in Virgin Australia, 24 procent in Jet Airways en 40 procent in Air Seychelles. Verder heeft de maatschappij een belang van 3 procent in Aer Lingus en een groot belang in Darwin Airline, dat de naam Etihad Regional kreeg.

bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl