Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Schiphol boekt hogere winst en omzet in eerste helft 2014


Het Financieele Dagblad / Dow Jones Nieuwsdienst by Ellen Proper 29 Aug.14

DOW JONES NIEUWSDIENST AMSTERDAM (Dow Jones)--Schiphol Group heeft over het eerste halfjaar een 15,4% hogere nettowinst bij een 9,7% hogere omzet geboekt, blijkt vrijdag uit de vrijgegeven resultaten van de luchthavenexploitant.

Dankzij groei kan Schiphol de havengeldtarieven voor luchtvaartmaatschappijen verlagen. "Naar verwachting zal deze verlaging ruim 5% zijn", meldt president-directeur van Schiphol Group Jos Nijhuis in het persbericht, terwijl hij ook op een beheerste kostenontwikkeling en lage rentestand wijst.

Het altijd winstgevende Schiphol rapporteert een nettoresultaat van EUR127 miljoen, in vergelijking tot EUR110 miljoen een jaar eerder, terwijl de luchthaven een groei in het aantal passagiers en vrachtvolume zag van respectievelijk 4,0% naar 25,7 miljoen passagiers, en 9,1% naar 802.000 ton. Het aantal vliegtuigbewegingen is met 2,6% gestegen tot 209.800 starts en landingen. De binnenlandse en buitenlandse participaties in luchthavens droegen voor EUR18 miljoen bij aan het resultaat, terwijl het resultaat uit deelnemingen in diezelfde periode in 2013 EUR40 miljoen bedroeg.

Schiphol Group heeft onder meer belangen in Rotterdam The Hague Airport (100%-belang), Eindhoven Airport (51%-belang) en Lelystad Airport (100%-belang). Internationaal heeft de Nederlandse luchthavenexploitant een belang in het Australische Brisbane Airport Corporation Holdings(18,72%), en daarnaast heeft Schiphol Group via Schiphol USA een belang van 100% in de exploitant van terminal 4 van de luchthaven JFK in New York.
"Vooral door de negatieve waardeontwikkeling van de rentederivaten van Brisbane Airport" kwam het resultaat in deelnemingen lager uit, aldus Schiphol Group.

Schiphol is voor 70% in handen van de staat, terwijl de Gemeente Amsterdam en Rotterdam een belang hebben van respectievelijk 20% en 2%, en het resterende 8% belang gehouden wordt door Aeroports de Paris, de moedermaatschappij van de thuisluchthavens Charles de Gaulle en Orly van KLM-partner Air France. Schiphol heeft op zijn beurt weer 8% in Aeroports de Paris.

De omzet van de Nederlandse luchthavenexploitant bedroeg in de eerste helft van 2014 EUR712 miljoen, versus EUR650 miljoen in de eerste zes maanden van 2013. De stijging was onder meer het gevolg van de acquisitie van het resterende 38,85% belang in het vastgoedfonds AREB. Exclusief deze acquisitie steeg de netto-omzet met 3,4% naar EUR672 miljoen.

Schiphol behaalt de meeste omzet uit aviation, bestaande uit afdrachten van luchtvaartmaatschappijen voor afhandeling en andere luchthavendiensten, welke in de afgelopen verslagperiode EUR405 miljoen bedroegen (+6%), maar het nettoresultaat bestaat voor het grootste deel uit de non-aviation activiteiten consumentenproducten en diensten, waaronder bijvoorbeeld winkelverkopen. Ook wordt een groot deel van omzet en winst uit onroerend goed behaald.

Consumenten gaven minder uit in de winkels na de paspoortcontrole; de gemiddelde besteding per vertrekkende passagier daalde naar EUR14,79 van EUR16,23. "Hierdoor staan de concessie inkomsten en winkelverkopen onder druk", aldus Schiphol Group. Met concessies - vergunningen aan retailexploitanten - werd EUR77 miljoen aan omzet gerealiseerd, een afname van 3,1%. Met winkelverkopen behaalde Schiphol een omzet van EUR38 miljoen, versus EUR41 miljoen vorig jaar, een afname van 7,0%. Wat betreft vastgoed behaalde Schiphol Group een operationeel resultaat van EUR51 miljoen, een toename van 89,2% in vergelijking tot de EUR27 miljoen die een jaar geleden werd behaald.

Door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@wsj.com (END) Dow Jones Newswires August 29, 2014 05:18 ET (09:18 GMT)

bron/source: www.dowjonesnewswires.com