Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Transavia Europe wordt uitgesteld


Zakenreis by Gerrie Brand 22 Sep.14

Transavia Europe, het low-cost project van Air France-KLM, wordt minstens uitgesteld tot december. Dat zeggen de Franse vakbonden.

In Frankrijk staken de piloten van Air France momenteel, omdat zij bang zijn dat Europese vluchten zullen worden uitbesteed aan Transavia en er dus werkgelegenheid verdwijnt.

Transavia wil naast de bestaande bases in Nederland (Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport) en Frankrijk (Parijs Orly, Nantes en Lyon) ook vliegtuigen stationeren op andere Europese luchthavens onder de naam Transavia Europe. Op die bases zal lokaal personeel worden ingezet tegen lokale arbeidsvoorwaarden. De positionering van de hele Transavia-groep wordt duidelijk leisure-gericht.

In 2017 zal Transavia volgens de plannen van Air France-KLM over een vloot van honderd toestellen beschikken. Frankrijk gaat van negentien naar dertig, maar Nederland krijgt geen extra toestellen naast de bestaande 35 (inclusief zomerlease). Voor Transavia Europe staan er zon 35 vliegtuigen in de planning.

Volgens Alexandre de Juniac, president-directeur van Air France-KLM, speelt Transavia een belangrijke rol in de herstructurering van het Europese netwerk, dat nu verliesgevend is. De vervoermix verandert aanzienlijk op de middellange afstanden als je kijkt naar de verdelen van de capaciteit gemeten in beschikbare stoelkilometers (ASK): point-to-point daalt van 22 procent in 2012 naar 10 procent in 2017. Transavia groeit van 23 procent naar 43 procent en de feedervluchten gaan van 55 procent naar 46 procent.

De staking bij Air France duurt al acht dagen en kost 10 tot 15 miljoen euro per dag.

bron/source: www.zakenreis.nl