Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Ontslag Eurlings komt onverwacht


TravMagazine by Theo de Reus 16 Oct.14

Het tijdstip was opvallend. Ruim een week nadat KLM haar 95-jarig bestaan vierde, maakte de airline woensdag bekend afscheid te nemen van Camiel Eurlings als president-directeur. Volgens KLM is zijn vertrek een besluit geweest van de Raad van Commissarissen. Dat zou in goed overleg zijn gebeurd, een term die erop duidt dat Eurlings is weggestuurd.

Bij de viering van het 95-jarig bestaan zei Eurlings een week geleden nog te hopen dat KLM de 100 jaar zou gaan halen.

Verlenging
Dat gebeurt zoals nu blijkt in ieder geval niet onder zijn leiding. Eurlings trad per 1 juli 2013 in functie als CEO en was in die tijd met 39 jaar de jongste CEO ooit bij KLM. Per 1 juli 2015 kwam hij in aanmerking voor verlenging van zijn contract. Een gesprek met de Raad van Commissarissen stak hier deze week een stokje voor.

Vertrek
Voor Eurlings zelf moet het ontslag als een donderslag bij heldere hemel zijn gekomen. Een week geleden had hij een interview met zakenblad Quote, bedoeld voor de kerstuitgave, waarin hij desgevraagd stelde dat zijn vertrek niet aan de orde was. ‘Ik ben nog maar net begonnen.'
Eurlings lag als outsider al langer niet goed binnen KLM, waar hij werd binnengehaald omdat werd gedacht dat zijn politieke contacten van pas zouden komen. Vooral de laatste tijd, tijdens de staking van Air France-piloten, werd hem verweten onzichtbaar te zijn.

Elbers
Pieter Elbers is nu de nieuwe topman. In de praktijk lag de dagelijkse leiding al langer bij Elbers (44), die de laatste jaren als COO de tweede man van KLM was. Hij wordt alom gerespecteerd als een kundig luchtvaartman. Met zijn 22 dienstjaren bij KLM heeft Elbers, in tegenstelling tot Eurlings, wel het spreekwoordelijke blauwe KLM-bloed, waarover topmanagers van de nationale carrier beschikken.

Kans
Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, die zelf 12 jaar bij KLM heeft gewerkt, stelde woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat Eurlings geen kans heeft gekregen zich waar te maken. Diens vertrek is volgens hem geen verrassing. ‘Hij heeft een tsunami aan kritiek over zich heen gekregen. Als buitenstaander had hij het moeilijk binnen de KLM-familie.'
Castelein spreekt van een gevaarlijke situatie, zeker gezien de Franse dominantie. Eurlings heeft de afgelopen anderhalf jaar steeds aangegeven dat hij KLM lichtblauw wil houden, in plaats van het donkerblauw van Air France.

Taak
Volgens Castelein, die overigens als extra spreker voor het ANVR-congres is toegevoegd, rust er nu een zware taak op de schouders van Pieter Elbers, want die moet waarmaken wat Eurlings niet is gelukt. Castelein stelt voorts dat de Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Er werken 35.000 mensen bij KLM en die maken zich ook zorgen om de toekomst. Het is opvallend dat je één speler wisselt op het moment dat je in een cruciale fase zit in de continuïteit van het label KLM. Hoewel ze veel met andere airlines vliegen, zien Nederlanders KLM nog steeds als Nederlands product waarop ze trots zijn. Het zou jammer zijn als de Fransen dat inlijven.'


© 2014 TravMedia Company Hilversum. Alle rechten voorbehouden


bron/source: www.travmagazine.nl