Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Topman: KLM moet snel efficiŽnter


NOS.nl 8 Nov.14

"We gaan niet zomaar 7500 mensen ontslaan", aldus KLM-topman Elbers

De nieuwe topman van de KLM, Pieter Elbers, wil de organisatie van de KLM simpeler en efficiŽnter maken. In NRC Handelsblad zegt hij: "We hebben nog relatief veel overhead, met veel lagen. We denken echt dat daar veel te winnen is."

Elbers trad medio oktober aan na het plotselinge en veelbesproken vertrek van president-directeur Camiel Eurlings.

De KLM en partner Air France hebben het moeilijk als gevolg van de felle concurrentie van prijsvechters in de luchtvaart.

Cijfers
Air France-KLM presenteerde eind vorige maand slechte kwartaalcijfers. De daaropvolgende geruchten over massa-ontslagen zijn door KLM tegengesproken.

"We zijn relatief duur in Europa", zegt Elbers in de NRC, "maar we gaan niet zomaar 7500 mensen ontslaan". Door de organisatie efficiŽnter te maken, denkt hij de kosten te kunnen drukken.

Elbers wijst de kritiek dat vooral Air France debet is aan de slechte cijfers, van de hand. Ook spreekt hij tegen dat Air France met het geld van KLM overeind wordt gehouden. "De maatschappijen hebben ieder hun eigen winst- en verliesrekening".

Overlevingsmodus
Hij vindt wel dat zowel Air France als KLM sinds de uitbraak van de financiŽle crisis in 2008 te weinig hebben gedaan om de samenwerking uit te buiten. De twee maatschappijen kunnen efficiŽnter opereren met hun gezamenlijke ICT of bij financiŽle projecten, zegt Elbers.

Het management moet ervoor zorgen dat de maatschappijen "uit de overlevingsmodus" komen en meer op zoek gaan naar de voordelen van de samenwerking, vindt de nieuwe topman..


bron/source: http://nos.nl/artikel/719280-topman-klm-moet-snel-efficienter.html