Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

'Burgerluchtvaart nog nooit zo veilig als in 2014'


Luchtvaartnieuws.nl 2 Jan.15

DRIEBERGEN - Met een aantal grote vliegcrashes nog vers in het geheugen klinkt het wellicht tegenstrijdig, maar de burgerluchtvaart was nog nooit zo veilig als in 2014. Dat blijkt uit gegevens van Aviation Safety Network. In totaal waren er wereldwijd 21 vliegcrashes, waarbij in totaal 990 slachtoffers waren te betreuren.

Qua aantal slachtoffers was 2014 daarmee geen goed jaar. Want hoewel 2014 wat betreft het aantal crashes dus het veiligste jaar ooit was, staat het qua aantal doden slechts op de 24ste plaats.

Dit komt met name door enkele grote crashes, zoals met de beide Boeing 777ís van Malaysia Airlines en de crash met een Airbus A320 van AirAsia vorige week. Ook bij het ongeluk met een MD-83 van Swiftair in Mali waren veel slachtoffers te betreuren.

Ook volgens Ascend, onderdeel van Flightglobal, was 2014 het veiligste luchtvaartjaar ooit. Een op 2,38 miljoen vluchten had een dodelijke afloop. Het vorige record stamde uit 2012, toen de fatal accident rate een per 2,37 miljoen vluchten bedroeg. In 2013 was dit een op 1,91 miljoen vluchten.

Ascend heeft het de ramp met vlucht MH17 niet meegeteld, omdat deze crash niet als ongeval maar als een verlies door oorlogsrisico wordt aangeduid. Ondanks de voortdurende onduidelijkheid over de oorzaak van de crash met vlucht MH370 is deze wel meegerekend.

Volgens Aviation Safety Network was Afrika in 2014 opnieuw het minst veilige continent. Van alle crashes vond 43 procent daar plaats. Dat terwijl het continent slechts drie procent van het wereldwijde vliegverkeer voor rekening neemt.

bron/source: www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/burgerluchtvaart-nog-nooit-zo-veilig-als-in-2014