Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Erik Varwijk weg bij KLM


Zakenreis.nl by Gerrie Brand 30 Jan.15

Per 1 maart a.s. legt Erik Varwijk, managing director en executive vicepresident Cargo van Air France-KLM, zijn functie neer. Dit terwijl zijn contract nog tot 1 juli loopt.

“Ik heb 26 jaar bij KLM en later Air France-KLM gewerkt,” zegt Varwijk in een reactie tegen Zakenreis. “Ik vind het ontzettend jammer om weg te gaan. De luchtvaart is een leuke branche, KLM een prachtig bedrijf en Air France-KLM een mooie combinatie. Maar er spelen twee dingen: ten eerste ben ik de enige in de groep die twee rollen vervult: in de directie bij KLM en in de groepsdirectie. Dat is vanuit het verleden zo gegroeid, maar niet logisch. Het ligt voor de hand dat ik er dan voor zou kiezen om vracht op groepsniveau te gaan doen. Maar we zijn bezig met het uitfaseren van de full freighters en komen in een nieuwe fase waar het cargo betreft, met een focus op bellyvervoer. Dat is niet alleen afbreken – we investeren ook in een nieuw reserverings- en inventarissysteem en een nieuwe loods op Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. De reorganisatie van cargo is bijna afgerond en de vraag is: wat wil ik zelf? Ik heb besloten, nu ik 53 ben, te stoppen. Wellicht dat ik in de toekomst verder ga op het gebied van klanten en commercie.”

Uiteraard wordt in het persbericht gesteld dat de beslissing in goed overleg met Air France-KLM is genomen. Maar waarom dan dat vervroegde vertrek? Ingewijden zeggen dat het iets ingewikkelder ligt dan Varwijk schetst. De verhoudingen tussen KLM en de Air France-KLM holding staan op scherp door de kwestie over het beheer van de kas van KLM. Parijs wil de controle krijgen over de reserves. Amstelveen vreest dat met KLM-geld het verlieslijdende Air France zal worden gesubsidieerd. Varwijk heeft heel duidelijk positie gekozen voor het Nederlandse KLM-standpunt en zich daarmee onmogelijk gemaakt op groepsniveau, aldus insiders. Het besef is goed doorgedrongen in Parijs en Amstelveen dat er iets moet gebeuren om de verhoudingen weer vlot te trekken. Air France-KLM en KLM zullen de komende tijd puin moeten ruimen en gezamenlijk een nieuwe manier vinden om harmonieus met elkaar om te gaan. Maar dan wel zonder Varwijk.

bron/source: zakenreis.nl/luchtvaart/erik-varwijk-weg-bij-klm/