Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Turkish Airlines mogelijk nieuwe klant A380


Zakenreis.nl by Lolke van der Heide 30 Jan.15

Turkish Airlines is geïnteresseerd in de aanschaf van de Airbus A380. Dit hebben Frans en Britse media deze week gemeld. Turkish Airlines zou in onderhandeling zijn met de fabrikant over de aanschaf van tien A380’s of meer.

Turkish is een ambitieuze, snel groeiende maatschappij. Topman Temel Kotil wilde in zijn vlootplannen tot nu toe niet verder gaan dan de Boeing 777-300ER als grootste toestel, met 349 stoelen.

Maar Turkish wil net als Emirates dat in Dubai doet een draaipunt opbouwen, in Istanbul, van vliegverkeer tussen oost en west. Emirates is wereldwijd inmiddels de grootste carrier, gemeten naar afgelegde internationale vervoerskilometers. Het toestel dat daarbij centraal staat is de A380, waarvan Emirates 57 in de vloot heeft, met nog 83 in bestelling.

Intussen hebben twee topbestuurders van Airbus een brief geschreven aan institutionele beleggers waarin ze verzekeren dat de productie van de A380 gewoon doorgaat. De namen van financieel directeur Harald Wilhelm en commercieel directeur John Leahy staan onder de brief waarin staat dat de Europese vliegtuigbouwer nooit heeft overwogen om de bouw van de A380 te staken.

Het was Wilhelm zelf die vorige maand verwarring zaaide toen hij tegen analisten zei dat de A380 in 2018 break-even zou draaien “zelfs als Airbus zou besluiten de productielijn te stoppen”.

Omdat Airbus vorig jaar geen enkele nieuwe order wist binnen te halen voor de dubbeldeks superjumbo leek het erop dat Wilhelm een hint gaf dat de productie zou worden gestaakt, na de uitvoering van de reeds geplaatste orders.

Topman Fabrice Brégier zei eerder deze maand al als dat er niets zal veranderen aan de productie van de A380. Wilhelm en Leahy onderstrepen dat nog eens met hun brief.


bron/source: zakenreis.nl/luchtvaart/turkiss/