Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

Flinke passagierstoename voor Schiphol in mei


Luchtvaartnieuws.nl 24 Jun.15 by Niek Vernooij

SCHIPHOL - Schiphol heeft wat betreft passagiersvervoer een goede maand achter de rug. Het aantal reizigers steeg in mei met 7,9 procent naar 5,4 miljoen. Zowel het aantal intercontinentale als Europese passagiers groeide. De luchthaven zag wel het vrachtvolume afnemen ten opzichte van mei 2014, zo blijkt uit cijfers van Amsterdam Airport Schiphol.

In totaal maakten vorige maand 3,9 miljoen passagiers op Schiphol gebruik van vluchten binnen Europa. Dat waren er 9,7 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Op intercontinentale routes groeide het aantal reizigers met 3,4 procent naar 1,5 miljoen.

Het aantal Originating & Destinating passagiers - passagiers met Schiphol als begin- of eindpunt van de vliegreis – steeg in mei met 9,6 procent naar 3,5 miljoen. Ook het aantal transferpassagiers groeide fors. Een totaalaantal van 1,9 miljoen overstappers betekende een toename van 5 procent.

Vliegbewegingen
Schiphol verwerkte in mei 41.072 vluchten. Dat betekende een groei van 4 procent. Het aantal Europese vluchten groeide met 4,1 procent, terwijl het aantal intercontinentale vluchten 3,5 procent in de lift zat. Het aantal vluchten met full freighters steeg met 4,1 procent, het aantal nachtvluchten groeide met 5,4 procent.

Vracht
Schiphol zag in mei zowel het binnenkomende als het uitgaande vrachtvervoer afnemen. In totaal verwerkte de luchthaven 137.665 ton, een afname van 1,5 procent. Met name vanuit het Verre Oosten werd minder vracht (-10,2 procent) aangevoerd. Wel ging er aanzienlijk meer vracht (+19,9 procent) naar Noord-Amerika. In de eerste vijf maanden van dit jaar verwerkte Schiphol 2,2 procent minder vracht dan in dezelfde periode in 2014. Het passagiersvervoer steeg in dezelfde periode juist met 4,8 procent naar 21,7 miljoen. Het aantal vliegbewegingen steeg met 2,9 procent naar 175.912.

Vergelijking
Schiphol was in mei qua passagiersaantal de vijfde luchthaven van Europa. Istanbul Atatürk Airport, net voor Schiphol op plaats vier, zag het aantal passagiers met maar liefst 12 procent stijgen tot 5,5 miljoen. Frankfurt eindigde nog net voor Istanbul op de derde plaats met 5,6 miljoen passagiers. Parijs CDG (5,8 miljoen) stond op de tweede plek en Londen LHR was zoals gebruikelijk opnieuw Europa’s grootste luchthaven met 6,3 miljoen passagiers.

1. Londen Heathrow: 6,3 miljoen (+1,7 procent)
2. Parijs C. de Gaulle: 5,8 miljoen (+3,9 procent)
3. Frankfurt: 5,6 miljoen (+5,4 procent)
4. Istanbul: 5,5 miljoen (+12 procent)
5. Schiphol: 5,4 miljoen (+7,9 procent)bron/source: www.luchtvaartnieuws.nl